Vitaminok - Az alapok
A vitaminok nagyon fontosak - ezt mindenki tudja. Azt viszont már kevesebben, hogy mik is azok a vitaminok és miért is olyan fontosak! Ebből a cikkből kiderül!
Vitaminok – érdekes téma, egyben megosztó is. Vannak, akik szerint az életet jelentik – mások szerint teljesen haszontalanok. Ebben a cikkben a következő kérdéseket fogjuk megvizsgálni:
Mik is a vitaminok?
Mi a szerepük a szervezetünkben?
Tényleg olyan fontosak?
Kezdjük az elején.
Mik is a vitaminok?
A vitamin elnevezés az angol „vital amin”, vagyis vitális (élethez nélkülözhetetlen) amin (a szerves vegyületek egy csoportja). A felfedezésük egy betegséghez, a Beriberi-hez köthető. Kínában az étkezés alapját a rizs képezte. A nyugati ember érkezéséig barna rizst fogyasztottak – viszont a nyugati technológia megérkezésével átálltak a fehér rizsre. Ekkor kezdett el egyre nagyobb mennyiségben megjelenni a betegség, melynek a beriberi nevet adták. A betegségnek több típusa is van („száraz”, mely az idegrendszert támadja, „nedves”, ami a szív- és érrendszert, „gyerekkori” és „gasztrointesztinális”). A fehér rizs fogyasztását sikerült kapcsolatba hozni a betegség előfordulásával – és így már sejtették, hogy a barna rizs feldolgozása során legyalult részekben van valami, ami segít megelőzni a betegséget.
Idővel sikerült is ezt az anyagot azonosítani, a neve tiamin lett. Ez az ún. B1-vitamin.
Nyilván a skorbut nevű betegségről és arról, hogy a tengerészek savanyú káposztát vagy citromot vittek magukkal, már mindenki hallott – ez jóval megelőzte ugyan a tiamin felfedezését, de itt nem izolálták az aszkorbinsavat, így ez nem számít.
Tehát, mi is a vitamin? Vitamin minden olyan, az élethez nélkülözhetetlen szerves vegyület, melyet a szervezet nem képes kellő mennyiségben előállítani. Ennek megfelelően az, hogy mi vitamin és mi nem egyes fajoknál eltérő (pl. számunkra az aszkorbinsav vitamin, a kecskék viszont elő tudják állítani, így nekik nem).
Összefoglalva:
- élethez nélkülözhetetlen,
- nem tudjuk előállítani (vagy nem kellő mennyiségben),
- külső forrásból kell bevinni.
Nem tartoznak ide az esszenciális aminosavak, zsírsavak, se az ásványi anyagok (melyekből jóval nagyobb mennyiségek kellenek).
A tudomány jelenlegi állása szerint 13 vitamin van. Ezeket a szervezetünkben kifejtett kémiai hatások alapján csoportosítjuk – ennek megfelelően egy vitamin név számos kicsit különböző vegyületet (ún. vitamert) jelölhet.
A vitaminoknak 2 nagy „csoportja” van:
- vízoldható:
- B1 – tiamin
- B2 – riboflavin
- B3 – niacin
- B5 – pantoténsav
- B6
- B7 – biotin
- B9 – fólsav
- B12
- C
- zsíroldható:
- A
- D
- E
- K
A vitaminok szerepe a szervezetünkben:
A vitaminok rengeteg folyamatban játszanak kulcsfontosságú szerepet. A már említett aszkorbinsav nélkülözhetetlen a kollagén szintézishez, emellett antioxidáns szerepet is betölt. A D-vitamin valójában ma már hormonként van kezelve – az emberi génkészlet nagyjából 18.500 génjéből 2000-3000-re közvetlen hatással bír. Az A-vitaminnak fontos szerepe van a látásunkban, a K-vitaminnak a véralvadásban és a csontok egészségében. Az E-vitamin erős antioxidáns. A B-vitaminok különféle enzimek kofaktoraként képesek működni (tehát az enzim nem képes nélkülük a funkcióját ellátni). A fólsav nélkülözhetetlen a magzati idegrendszer fejlődéséhez és a velőcső záródáshoz.
A vitaminok hatásairól egész könyveket lehet írni – így ezt most nem fogom bővebben kifejteni.
Annyi biztos, hogy az elégtelen vitamin bevitel ill. ha vitaminhiány alakul ki az betegségekhez fog vezetni. Tehát a vitaminok (mint már írtam) nélkülözhetetlenek.
(A vitamin kiegészítők használata, hasznossága szintén egy külön cikk témája lesz.)
Összefoglalva: a vitaminhiány súlyos gondokat és egészségügyi problémákat tud okozni. A megfelelő vitaminbevitel elengedhetetlen az egészséghez.