Mik a legjobb fehérje források?
Azt láttuk, hogy a fogyás szempontjából az egyik legfontosabb változó, amit kontrollálni kell az étrendünkben, az inzulin. Ugyanakkor fontos emellett még a rajtunk található izomtömeg mennyisége. Minél több izom van rajtad, annál:
- jobb az inzulin-érzékenységed,
- magasabb a metabolizmusod,
- több zsírt tudsz elégetni.
Az izomtömeg megtartásáért elengedhetetlen a megfelelő mennyiségű és minőségű fehérje bevitel.
Először is: miért is eszünk fehérjét? Azért, mert a fehérjék aminosavakból épülnek fel, és bizonyos aminosavakat a szervezetünk nem képes előállítani. Ezek az ún. esszenciális aminosavak (EAA-k). Ezeket csak a táplálékunkkal tudjuk bevinni. Minden más aminosavat a szervezetünk képes előállítani – ezeknek a bevitelére tehát nincs szükség. (Bizonyos aminosavak szintézise adott körülmények között elégtelen lehet, ezek az ún. feltételesen esszenciális aminosavak.)
Az előbbiekből kiindulva azt lehet mondani, hogy egy
fehérje minőségét tulajdonképpen a benne található esszenciális aminosavak
mennyisége és aránya (komplett vs. inkomplett fehérjék) ill. az emészthetősége
határozza meg (ha nem emészthető, akkor nem jut be a szervezetbe és akkor
teljesen mindegy, hogy mi van benne…).
Komplett és inkomplett fehérjeforrások:
Az esszenciális aminosavak mennyisége különféle fehérjeforrásokban eltérő. Nem elég, hogy minden EAA-t tartalmazza az adott forrás. Ahhoz, hogy számunkra értékes legyen, szükséges az is, hogy az egyes EAA-k megfelelő arányban legyenek jelen. Azokat a forrásokat, amik a megfelelő arányban tartalmazzák az EAA-kat komplett fehérjéknek nevezzük. Ilyen például minden állati fehérje (tojás, húsok, tejtermékek).
25 g fehérjében | Leucin | EAA | BCAA |
Tejsavó | 3.0 | 12.4 | 5.6 |
Kazein | 2.3 | 11.0 | 4.9 |
Szója | 1.5 | 9.0 | 3.4 |
A fehérjék biológiai értéke:
A biológiai érték nem más, mint a bevitt és a
felszívódott fehérjemennyisége aránya. Itt egy ún. arany standardot alkalmaznak
(a tojás fehérjét) – ennek a felszívódását vették 100-nak, és a többi
fehérjeforrást ehhez hasonlítják. Az állati fehérjék biológiai értéke jóval
magasabb, mint a növényi fehérjéké. A magasabb BV jobb felszívódást és
hasznosulást jelent.
A legjobb komplett fehérjeforrások:
- tojás,
- húsok (marha, vadak, szárnyasok, halak),
- tejtermékek,
- tejsavó fehérje.