Miért is eszünk fehérjét?
A protein kifejezés a görög proteosz szóbal származik, ami azt jelenti, hogy elsődleges. Ez jelzi, hogy az életünk és a fizikumunk szempontjából is a legfontosabb a megfelelő fehérjebevitel. Azt ugye már láttuk, hogy azért kell fehérjét enni, mert vannak bizonyos aminosavak (az ún. esszenciális aminosavak – EAA-k), melyeket a testünk nem képes előállítani – így ezeket külső forrásból kell pótolni.
Összesen 20 darab fehérjeépítő aminosavunk van – ebből 9 az, amit esszenciálisnak tartanak:
- fenilalanin,
- valin,
- treonin,
- triptofán,
- metionin,
- leucin,
- izoleucin,
- lizin,
- hisztidin.
Emellett van további 6 ún. feltételesen esszenciális aminosav, melynek a szintézise bizonyos körülmények között nem képes fedezni az igényeket:
- arginin,
- cisztein,
- glicin,
- glutamin,
- prolin,
- tirozin.
A maradék 5 aminosavakat nélkülözhető aminosavaknak nevezik, őket ugyanis a szervezet bármikor képes előállítani:
- alanin,
- aszpartát,
- aszparagin,
- glutamát,
- szerin.
Ha szeretnénk lefogyni,
zsírt veszíteni, akkor nélkülözhetetlen a megfelelő mennyiségű izomtömeg. Az
izmok fenntartásához pedig fehérjére van szükség. A fehérjék emésztés során
aminosavakra bomlanak, bekerülnek a véráramba és megemelik a vér aminosav koncentrációját.
Enélkül az emelkedés nélkül nincs lehetőség a fehérjeszintézis fokozására.
Amikor felfedezték, hogy a fehérjék képesek a fehérjeszintézist fokozni, akkor elkezdték keresni az
optimális dózist. Viszont kiderült: eltérő fehérjékből (pl. tejsavó, marha,
tojás, szója) eltérő mennyiségre van szükség a maximális fehérjeszintézis
eléréséhez. A fehérjék összetételének elemzésével rájöttek, hogy nem a fehérje
mennyisége számít, hanem a benne lévő esszenciális aminosavak mennyisége. Azt
találták, hogy az a fehérjedózis adja a maximális szintézist, ami 10 g EAA-t
tartalmaz. Tejsavóból ez 20 g fehérjében van benne, szójafehérjéből 40 g
szükséges.
Ekkor elkezdtek különböző
összetételű esszenciális aminosav keverékekkel kísérletezni. Az eltérő
összetételű EAA-keverékekből eltérő mennyiség kellett. Az összetételek
elemzésével sikerült rámutatni az ún. elágazó láncú aminosavak (branched chain
amino acid – BCAA), mint a fehérjeszintézis elsődleges „bekapcsolói”. A
maximális szintézist 5 g BCAA tartalomnál érték el.
Mára még tovább finomodott a
helyzet: a BCAA-k közül az egyik, a leucin az, melyet a fehérjeszintézis
legfontosabb „aktivátorának” tartanak. A leucin a sejten belülre bejutva
aktiválja az mTOR nevezetű fehérjét, mely a fehérjeszintézis elsődleges
szabályozója.
Miért fontos ez? Nos, ha venni akarunk bármilyen terméket (fehérje por, BCAA, esszenciális aminosav készítmény), akkor érdemes egyből megnézni a hátoldalát és ellenőrizni, hogy a legfontosabb összetevőkből van-e benne annyi, amennyi kell.