Immunerősítés 101: ezek a legfontosabb vitaminforrások
Mindenki tudja, hogy a vitaminok fontosak – az viszont sokakat meglep, hogy mik a legjobb vitaminforrások!
Arról, hogy mik is a vitaminok, már volt szó. Összefoglalva minden olyan szerves vegyület, ami az élethez nélkülözhetetlen, a szervezet azonban nem képes előállítani vagy nem képes kellő mennyiségben előállítani, ezért külső forrásból kell bevinni. A vitaminok kulcsfontosságúak az enzimek megfelelő működéséhez, hiányállapotuk esetén súlyos betegségek alakulhatnak ki.
A vitaminok csoportosítása általában oldhatóság alapján történik. Vannak vízben oldódó és zsírban oldódó vitaminok.
Melyek ezek és mi a legjobb forrásuk?
Vízben oldódó vitaminok:
- B1 – tiamin: legjobb forrásai az ehető magok (olajos magvak, szezám mag és lenmag), a rizs, a sertés, a spenót és a különféle hüvelyesek. Érdemes ezek közül kiemelni a szezámmagot és lisztjét, a sertéshúst és a fekete babot.[1]
- B2 – riboflavin: nagy mennyiségben megtalálható a tejben, sajtban, tojásokban, leveles zöldségekben, májban és vesékben, hüvelyesekben, gombában és mandulában.[2]
- B3 – niacin: legjobb forrásai a húsok, tengeri ételek (halak) és bizonyos fűszerek. Húsok közül kiemelkedő (és egyben minden étel közül a legtöbb niacint tartalmazza) a tonhal, a pulyka, a sertés és a szarvas.[3]
- B5 – pantoténsav: a legnagyobb mennyiségben gomba, máj, tojássárgája és napraforgómag.[4]
- B6-vitamin: kiváló forrásai a sertés, a marha, a pulyka, a banán, a krumpli, a csicseriborsó és a pisztácia.
- B7 – biotin: a legtöbbet élesztő, szójabab, marhamáj, vaj, borsó, napraforgómag és lencse tartalmazza.
- B9 – folsav: az avokádó, a célka, a spenót, a máj, az élesztő, a spárga és a kelbimbó a legjobb források. Ezek mellett nagy mennyiségben megtalálható még a leveles zöldségekben is.
- B12-vitamin: ezt a vitamint kizárólagosan prokarióta élőlények (elsősorban baktériumok) állítják elő. Az emberi bélben is képződik, de már csak a vastagbélben, mely szakaszon nem képes felszívódni. Éppen ezért kell külső forrásból fedezni. Az állatok a májukban és az izmaikban tárolják a B12-vitamint, éppen ezért a legjobb források a máj, ill. egyéb húsok.
- C-vitamin: közismert vitamin, és mindenki tudja, hogy a citromban, narancsban és egyéb citrusfélékben nagy mennyiségben megtalálható. Még ennél is jobb források azonban a csipkebogyó, a különféle paprikák (chili), a petrezselyem, a kiwi, a brokkoli és a kelbimbó.
Zsíroldható:
- A-vitamin: legjobb forrásai a tőkehalmáj olaj, a máj (pulyka, sertés, marha, csirke), a pirospaprika, édes burgonya és a sárgarépa.[5] Az A-vitamin egy vegyület család, melybe nem csak az A-vitamin vitamerjei tartoznak, de az előanyagai is (ún. provitaminok, vagyis elő-vitaminok), melyekből a testünk képes A-vitamint előállítani. Az állati forrásokban inkább az A-vitamin vitamerjei találhatók, míg növényi forrásból főleg a provitaminokat (pl. béta-karotin) lehet bevinni.
- D-vitamin: bár ennek is több fajtája van, a biológiailag legfontosabb és legpotensebb a D3-vitamin, vagyis az kolekalciferol. Ezt képes a testünk szintetizálni, a napfény segítségével. Hiányállapot esetén érdemes étrendkiegészítőt használni.
- E-vitamin: nagy mennyiségben megtalálható a búzacsíra olajban, a mandula olajban, a mandulában, a napraforgóolajban, a török mogyoróban és az olíva olajban.
- K-vitamin: két formája ismert, K1 és K2. A két vitaminnak alapvetően eltérő szerepe van a szervezetünkben – és eltérő forrásokból is lehet hozzájutni. A K1-vitamin nagy mennyiségben a zöld zöldségekben található, mint a kelkáposzta, spenót, brokkoli, petrezselyem. A K2-vitamint elsősorban állati forrásokból lehet bevinni – kemény sajtok, tojássárgája, vaj, libamáj – ill. egy speciális ételben található meg még nagy mennyiségben, a Natto-ban (ami gyakorlatilag erjesztett szójabab).
Érdemes megfigyelni, hogy nem csak a zsírban oldódó, de a vízben oldódó vitaminok legjobb forrásai között túlnyomó többségben vannak az állati eredetű élelmiszerek – húsok és belsőségek. A megfelelő vitaminbevitel biztosításához elengedhetetlen a kiegyensúlyozott étrend, melyben sok zöldség és húsok, belsőségek is megtalálhatók. Azt is fontos megjegyezni, hogy a gabonafélék relatíve ritkán szerepelnek – ugyanis ezek vitamintartalma eltörpül az itt felsoroltakhoz képest.
Termékek, amik érdekelhetnek:
1.https://ndb.nal.usda.gov/ndb/nutrients/report/nutrientsfrm?max=25&offset=0&totCount=0&nutrient1=404&nutrient2=&nutrient3=&subset=1&fg=13&fg=20&fg=1&fg=15&fg=9&fg=16&fg=12&fg=10&fg=5&sort=c&measureby=g
2. http://lpi.oregonstate.edu/mic/vitamins/riboflavin
3.https://ndb.nal.usda.gov/ndb/nutrients/report/nutrientsfrm?max=25&offset=0&totCount=0&nutrient1=406&nutrient2=&nutrient3=&subset=1&fg=13&fg=1&fg=15&fg=17&fg=10&fg=5&fg=2&fg=11&sort=c&measureby=g
4.https://ndb.nal.usda.gov/ndb/nutrients/report?nutrient1=410&nutrient2=&nutrient3=&&max=25&subset=0&offset=0&sort=c&totCount=6356&measureby=g
5.https://ndb.nal.usda.gov/ndb/nutrients/report/nutrientsfrm?max=25&offset=0&totCount=0&nutrient1=318&nutrient2=&nutrient3=&subset=0&sort=c&measureby=g