Fehérje és fehérjepor - mikor és mennyi?
Érthető az elképzelés – általában a fehérjepor fogyasztásának megkezdése egybeesik a rendszeres edzés bevezetésével, és mint tudjuk, a kezdeti fejlődés igen gyors és látványos tud lenni, különösképpen, ha ezt megtámogatjuk egy megfelelő napi fehérjebevitellel.
A fehérje annyi, amennyinek hangzik – fehérje. Koncentrált élelmiszer. Nagyon hasznos, de nem csodaszer és nem gyógyszer – nem leszünk tőle nagyobbak, a nők nem lesznek tőle férfiasak, nem nő szakálluk és így tovább. Adja magát azonban a kérdés, hogy mikor és mennyit érdemes fogyasztani úgy általában napi szinten fehérjéből, illetve fehérjeporból.
Miért kell fehérjét bevinni?
Az evidens, hogy a fehérjékből épülnek az izmaink. Pontosabban, a bevitt fehérje, ami aminosavakból épül fel, aminosavakra bomlik az emésztés során és így kerül be a véráramunkba. A vérünkkel eljut a májhoz, ami „szétosztja” a megfelelő helyekre, és innét eljutnak az aminosavak a sejtjeinkhez. Ha pl. az izomsejteket nézzük, akkor a felvett aminosavakból részben az izommunkát végző, úgynevezett kontraktilis fehérjék szintetizálódnak.
Aminosavakara azonban nem csak az izmok felépítéséhez van szükség. Az aminosavaknak számos egyéb fontos szerepük van a szervezetünkben és gyakorlatilag egy folyamatos ellátásra van belőlük szükség. Amikor a belünkből nem érkezik aminosav, akkor a szervezet a legnagyobb „aminosav raktárához” nyúl segítségül – az izmainkhoz. A raktár azért van idézőjelben, mert az izmok elsődleges funkciója korántsem az aminosavak raktározása – azért ezekhez nyúl inkább a szervezet, mert ha kicsit kevesebb a kontraktilis fehérje, attól még az izomsejtek tovább tudnak működni.
A fentiek alapján egyértelmű, hogy ha az ember szeretné megőrizni az izomtömegét, akkor folyamatos aminosav-ellátást kell biztosítani, mégpedig a belek irányából. Leegyszerűsítve, rendszeresen kell fehérjét enni. A napi fehérjeszükségletről már írtunk egy cikket, ezt a blogon megtalálhatod ITT.
A napi fehérjebevitelt pedig érdemes a nap folyamán egyenletesen elosztani – emlékezzünk, a cél a folyamatos aminosav-ellátás a belünkön keresztül. Persze az, hogy egy étel mennyi idő alatt szívódik fel rengeteg dologtól függ – pl. ha megeszünk egy 60 dkg-os steak-et, higgyük el, hogy az még 5-6 óra múlva is „csepegteti” az aminosavakat a vérünkbe, míg mondjuk egy tejsavó fehérje nagyjából 1.5 óra alatt teljes mértékben felszívódik.
Ezt érdemes a fehérjeporok használatakor figyelembe venni – a fehérjeporoknak, különösen a tejsavónak megvan a maga helye és ideje. A tejsavó egy könnyen emészthető és egy gyorsan felszívódó fehérje, így ideális választás edzés előtt 30-60 perccel – ezzel kiküszöbölve/csökkentve az edzés közbeni izomvesztést, edzés után közvetlenül, amikor nagy mértékben képes stimulálni az izomfehérjék felépítését. Mind a két időpontban kulcsfontosságú, hogy az emésztőrendszerünket nem terheli meg és nem telít el minket – így se edzés közben nem lesz „baleset”, és edzés után a turmix elfogyasztását követően relatíve hamar fogyaszthatjuk az első szilárd étkezésünket is.
Nem kell tehát félni a fehérjeporoktól. A cél, hogy egész nap adagoljuk a belünkből az aminosavakat a vérünkbe. Ezt rendes szilárd ételek és fehérjeporok használatával tudjuk elérni – és a fehérjeporokat érdemes előnyben részesíteni az edzéseket környékén.