Ételintoleranciával is lehet változatosan étkezni! Mintaétrend tejfehérje-érzékenyeknek

Minden korszaknak megvan a maga „divat-diétája”, sokan nem is érzékenységük miatt hagyják el a tejtermékek fogyasztását, de mit tehetsz, ha valóban tejfehérje-intoleranciával küzdesz? Kővágó Heni cikke.

Fontos megkülönböztetnünk a tejcukor-, vagyis a laktózérzékenységet a tejfehérje-intoleranciától; előbbi a tejcukrot lebontó laktáz enzim csökkent vagy megszűnt működését jelenti, míg utóbbi kompletten a tejben és tejtermékekben jelenlévő fehérjék hatására fellépő tüneteket foglalja magában. Attól tehát, hogy laktózérzékeny vagy, nem leszel tejfehérje-érzékeny, viszont ha tejfehérje-intoleranciád van, laktózmentes terméket sem tudsz panaszmentesen elfogyasztani.


Nem kell megijedni, a legtöbb esetben pár hónap tejfehérjementes étrendet követően vissza lehet szoktatni a szervezetet a tejtermékekhez. Addig azonban nem elég csupán a tejből készült élelmiszereket kerülni. Ahogyan ma már szinte minden termék hozzáadott cukrot is tartalmaz, úgy gyakran turbózzák fel tejfehérjékkel akár a felvágottakat is. Nem árt tehát alaposan körülnézni és áttanulmányozni a termékek címkéit a bevásárlások alkalmával.


Az ételintoleranciák kialakulásának okai nem minden esetben tisztázottak. Létrejöhet a sok adalékanyagot tartalmazó ételek tartós fogyasztásával, bizonyos emésztőrendszert érintő betegségek után, de sokan lelki okokat is említenek. Pár éve nálam is tej-, és tojásfehérje-érzékenységet mutattak ki. Esetemben több mint valószínű, hogy a versenyzői életmódom váltotta ki. Naponta 3 fehérjeturmixot ittam, mellette pedig rengeteg tojást és tejterméket (főként túrót) fogyasztottam. Ezért első körben, személyes tapasztalatból tanácsolom nektek, hogy napi 1 proteinturmixnál ne igyatok többet, versenyzőként sem! Szerencsére pár hónap tojás- és tejmentes étrend után visszaemelhettem őket az étrendembe.

Kezdetben nagyon nehéz totálisan kiiktatni a tejtermékeket, hiszen a legtöbben például kávéval indítják a napot, de sok ebéd és vacsora recept is tartalmaz tejterméket. Egy kis odafigyeléssel és kreativitással azonban aggodalomra semmi ok, továbbra is lehet finomakat enni és inni. Mint minden diéta kezdetén, itt is szükség van némi „átfutási időre”, amíg az új étkezési szokásaink teljesen beépülnek a napi rutinba, de körülbelül 2 hét alatt hozzá lehet szokni az új helyzethez. Számos alternatíva létezik a tej helyettesítésére, például a szója, mandula, kókusz, zab. Persze az ízük eltér a tehéntejtől, ám kiváló és egészséges alternatívát nyújtanak.


3 napos mintaétrend - mindegyik variációból egyet válassz az adott étkezésre:

Reggeli

  • teljes kiőrlésű szendvics vaj helyett humusszal, egy szelet tejfehérjementes sonkával, uborkával és paradicsommal, kávé növényi tejjel
  • kis tálnyi vízben vagy növényi tejben főtt zabkása mézzel és gyümölcsökkel
  • 2 szelet teljes kiőrlésű pirítós tejfehérjementes sonkával

Ebéd

  • sütőben, zöldségekkel sült karajszeletek párolt rizzsel (hagyma, fokhagyma, paradicsom a hússzeletek mellé)
  • sertés szűzérme növényi tejszínes gombamártással, párolt rizzsel
  • lecsós csirkemell sült édesburgonyával

Uzsonna

  • növényi joghurt 2-3 cukormentes keksszel
  • vegyes saláta tej- és cukormentes szósszal
  • fehérjeturmix növényi vagy állati fehérjéből

Vacsora

  • vegyes saláta tojással és tonhallal
  • lazacsteak zöldsalátával
  • csirkesaláta tej- és cukormentes szósszal


Kővágó Heni

instagram.com/henrietta_kovago


Termékek, amik érdekelhetnek:

STEEL FUEL

STEEL FUEL

Ár: 7990 Ft

Kedvezményes ár: 5990 Ft

STEEL WHEY

STEEL WHEY

Ár: 9990

STEEL MULTI -V™

STEEL MULTI -V™

Ár: 12990 Ft

Kedvezményes ár: 9740 Ft