Édes, fitt jutalom – Glutén- és cukormentes répatorta
A 12 szeletes répatortához egy kb. 18 cm-es tortakarikára lesz szükséged.
Hozzávalók a tésztához
- 6 db M-es tojás
- 60g eritrit (vagy ízlés szerint)
- 5g sütőpor
- 90g gluténmentes zabliszt
- 120g darált dió
- 5g őrölt fahéj
- 250g apróra reszelt sárgarépa
Hozzávalók a krémhez
- 400g cukrozatlan habtejszín
- 30g habfixáló
- 500g light mascarpone
- 30-50g eritrit (vagy ízlés szerint)
- 1db narancs leve és héja
- Szeletelt mandula és őrölt fahéj a díszítéshez
Elkészítés
A tojásokat szétválasztjuk, a fehérjét habbá verjük. A tojássárgákat az édesítővel elkeverjük robotgép segítségével. Ebbe keverjük bele az aprított sárgarépát, majd óvatos mozdulatokkal a felvert tojásfehérjéhez adjuk. Ehhez adagoljuk hozzá a zablisztet, a diót és a sütőport. Egyneműre keverjük és tortaformába öntjük. 180 fokos, előmelegített sütőben 10 percig sütjük, majd 165 fokra mérsékeljük a hőmérsékletet, így sütjük készre. Hűlés után a piskótát 3-4 egyenlő lapra vágjuk, attól függően, milyen vastagra sikerült.
A behűtött habtejszínt a habfixálóval felverjük, ehhez adagoljuk hozzá a mascarponét, az édesítőt és a narancsot. A krémet a piskótalapok közé kenjük egyenlő vastagságban, hagyunk krémet arra is, hogy a torta tetejét és oldalát is be tudjuk kenni. A tetejét fahéjjal megszórjuk, az oldalát manulaszeletekkel panírozzuk. A kész tortát hűtőben állni hagyjuk egy éjszakát.