A bőr alatti zsírszövet és a zsigeri zsír – a célunktól függ, melyiket támadjuk
Az egyik legfontosabb különbség, amit ki kell emelni, és amelynek klinikai jelentőségét számos kutatás igazolta már, az a zsigeri, vagyis visceralis, illetve a bőr alatti, vagyis subcutan zsírszövet közötti különbség.
Subcutan zsírszövet
A subcutan, másnéven bőr alatti zsírréteg az, amit meg tudunk fogni, ha megcsípjük a bőrünket. Ennek egyik elsődleges feladata testünk szigetelése. Itt elvégezhetünk egy kísérletet: keressünk egy olyan pontot a testünkön, ahol kevés zsír van (pl. vállak) és fogjuk meg az egyik kezünkkel. Most keressünk egy olyan pontot, ahol több zsír található – esetleg az a bizonyos „makacs” zsír (hölgyek: comb, fenék; urak: has, love-handles). Érintsük meg ezt a területet is a másik kezünkkel. Mit érzünk?
Igen, az a terület, ahol a zsír van, jóval hidegebb! A subcutan zsírszövet egyik feladata a test szigetelése, éppen ezért alig található benne ér (alacsony érsűrűség). A „probléma” ezzel az, hogy a zsírégetés egyik fontos komponense a megfelelő vér- és nyirokkeringés, amely segíti a zsírbontás során felhalmozódott termékek és melléktermékek (szabad zsírsavak, glicerin) elszállítását és elhasználását. Ha a keringés elégtelen, akkor a felhalmozódó termékek előbb-utóbb leállítják a további zsírbontást.
Visceralis zsírszövet
Más néven zsigeri zsír. Ez a zsír a hashártyán belül található, a belső szerveink körül – és egy igazi problémaforrás. Először is, ez a fajta zsírszövet erekkel erőteljesen behálózott, tehát remek keringése van. A második probléma, hogy praktikusan egy külön hormontermelő (endokrin) szervként képes működni! Ebben a zsírszövetben megtalálható nagy mennyiségben az aromatáz enzim, amely a tesztoszteronunkat ösztrogénné alakítja (ami további zsírgyarapodáshoz vezet). A másik probléma, hogy a visceralis zsírszövet gyulladásos anyagokat, citokineket és egyéb vegyületeket választ ki a vérbe – és mivel a zsigeri zsír erekkel erőteljesen behálózott, ezért ezek a vegyületek innét a portális keringésen keresztül egyenesen a májba jutnak.
A májunk a metabolizmusunk fő központja, ez a fő tápanyagelosztó. Ha a májjal probléma van, akkor előbb-utóbb máshol is probléma lesz. A gyulladásos faktorok hatására romlik az inzulinérzékenység és csökken a glükóztolerancia. Ennek eredményeként ugye gyarapodik a zsírszövet, ami még több gyulladásos faktort termel, és még tovább rontja az inzulinérzékenységet, amitől még több zsír raktározódik – és már meg is indult az a metabolikus kaszkád, amelynek a vége gyakran a metabolikus szindróma, ill. a kettes típusú diabétesz.
Subcutan vs. visceralis zsírszövet
Egyértelmű, hogy a visceralis zsírszövet felhalmozódása káros, a subcutané pedig nem. Sajnos azonban nem mi határozzuk meg, hogy hova hízunk, így ez praktikusan lényegtelen információ. A lényeg az, hogy ha alacsonyan tartjuk a testzsírszázalékunkat, akkor a visceralis:subcutan arány is alacsonyan marad – ami az egészséghez nélkülözhetetlen.
Ha szeretnénk ettől a két fajta zsírszövettől megszabadulni, akkor a kiindulási pont mindig azonos: diéta és edzés. Ha azonban szeretnénk különféle kiegészítőkkel megtámogatni a fogyást, akkor már más megközelítést kell alkalmazni. A szájon keresztül bevett és a vérkeringésünkbe bekerült anyagok ugyanis elég kicsi hatással lesznek a subcutan zsírszövetre – hiszen ebben alacsony az érsűrűség. Ezzel ellentétben a szájon át szedhető zsírégetők remekül elérik a zsigeri zsírszövet sejtjeit, mivel ebben a zsírszövetben magas az érsűrűség. A subcutan zsírszövetnél ezzel szemben azonban érdemesebb egy lokális, célzott megközelítést alkalmazni – krémeket.
Ha tehát le szeretnénk fogyni, meg akarunk szabadulni egy jó adag zsírtól, akkor mindig ugyanúgy kell kezdeni: egy jó étrend és kemény edzés. Utána viszont az állapotunknak megfelelően választhatunk további segítséget: ha most kezdünk és túlsúlyosak vagyunk, akkor érdemesebb egy szájon át szedhető zsírégetőt venni. Ha versenyzők vagyunk pár héttel a verseny előtt és már csak 1-2 helyen van rajtunk az a bizonyos „makacs” zsír a bőr alatt, akkor használjunk krémeket!