Az aerob edzés és a zsírégetés
Ha a fogyás és a zsírégetés a téma, akkor mindenkinek talán az első dolog, ami eszébe jut, a kardió edzés. Pontosabban: Ha fogyni szeretnél, menj futni! Ha kimegyünk tavasszal, nyáron a városba, a Margit-szigetre, stb. akkor elég sok embert látunk futni – és maga az elmélet, hogy a futástól lehet fogyni gyakorlatilag mindenki számára egyértelmű. A helyzet viszont az, hogy a kép ennél kicsit bonyolultabb…
Kezdésnek induljunk el a 0-ról: fekszünk az ágyunkban. Ha az ember nem mozog, csak fekszik, nem eszik, nem iszik, stb. akkor is van egy bizonyos energiaszükséglet, ami a létfenntartáshoz kell. Normális esetben ezt a szükségletet a szervezetünk zsírokból és szénhidrátokból fedezi. Vannak szövetek, amik elsődlegesen zsírt használnak (pl. szívizom, mely nem képes glikogén raktározására), és vannak, amik csak szénhidrátot képesek használni [pl.: vörösvértestek, idegsejtek – ez utóbbi képes lenne zsírokat égetni, de a zsírok nem jutnak át a vér-agy gáton (viszont bizonyos körülmények között képes átállni a zsírsavakból képződő kisebb molekulák – ún. ketontestek – égetésére]. A vázizmainknak van glikogén raktára és képesek mind szénhidrátot, mind pedig zsírt égetni.
Egy egészséges, edzett emberben, nyugalmi állapotban elsősorban zsírsavakat használnak az izmok. A valós értéket (hogy a testünk milyen arányban használ szénhidrátokat és zsírokat) az ún. légzési hányados (respiratory quotient – RQ) adja meg. Ennek az értéke 0,7 és 1 között változik, ahol az 1 jelzi a majd’ 100 %-os szénhidrát, a 0,7 pedig a majd’ 100 %-os zsírégetést.
Tehát fekszünk és a testünk egy adott szénhidrát-zsír „keverékből” fedezi az energiáit – a reakciók pedig aerob körülmények között zajlanak, tehát oxigén felhasználásával. Ezt követően felállunk. Az állás kicsit több energiát éget – de az arány nem változik jelentősen. Elkezdünk sétálni – tovább nő az energiafelhasználás.
Egyre gyorsítjuk a tempót, egy laza kocogásig. Mi történik?
Ahogy nő az energiaszükséglet, úgy fokozódnak az energiatermelő folyamatok. A fokozott energiatermeléshez alkalmazkodva megnő az oxigénszükséglet – ezért emelkedik a pulzus és a légzési frekvencia. A testünk egyre nagyobb mennyiségű energiát „állít elő” a raktározott anyagokból és eleinte elsősorban a zsírsavak használata nő.
Ahogy a terhelés eléri a maximális 60-65%-t (amit lehet mérni pl. a pulzusunk segítségével), akkor lesz maximális a zsírsavak felhasználása. Mit jelent ez? Azt, hogy itt égeti el a legtöbb zsírt a szervezetünk.
Ha az intenzitást tovább növeljük, akkor a szervezet átáll a szénhidrátok aerob lebontására. Hogy miért? Azért, mert 65 %-os intenzitás felett, már olyan tempóban kell előállítani az energiát (ATP-t), amiben a zsírsavak bontása nem képes (többek között azért, mert a zsírsav raktárak nagy része az izmoktól messze van – így először oda el kell jutnia, stb.).
Ahogy tovább növeljük a terhelést, egyre kevesebb zsírt égetünk és egyre több szénhidrátot (arányaiban), majd elérünk egy pontot, ahol már a szervezet oxigénszállító képessége is elégtelen lesz a szénhidrátok aerob lebontásának fedezéséhez. Ennél a pontnál elkezdődik a szénhidrátok anaerob lebontása és a tejsavképződés. Idővel a szervezet tejsav elszállító képességét meghaladja a tejsav termelődésének a mennyisége – és a teljesítményünk rohamos csökkenésbe kezd.
Rendben – mit tanulhatunk ebből a hosszú és kimerítő leírásból?
- Azt, hogy amikor mi azt mondjuk, hogy „kardió
edzés” akkor valójában arra gondolunk, hogy „aerob edzés”. A legtöbb ember csak
kimegy, elkezd futni, kihajtja magát, leizzad, liheg, égnek a lábai – és azt
hiszi, hogy most rengeteg zsírt égetett. Sajnos nem ez a helyzet.
- A ténylegesen aerob edzés intenzitása igen alacsony – és ennek megfelelően nem a leghatékonyabb módszer a zsírégetésre, ha az idő:eredmény arányt nézzük.
Nézzünk konkrét számokat:
Egy átlagos maratonfutó kb. 3 óra alatt futja le a maratont, ez alatt kb. 2600 kCal-t éget el. Számos kutatás igazolta, hogy 10.000 méteres futásnál, a felhasznált energia 100 %-a szénhidrátok aerob és anaerob lebontásából származik. A 42 km-es maraton alatt ez az érték „80 % szénhidrát – 20 % zsírsav” arányra módosul. Tehát a 2600 kCal 20 %-t égetjük el zsírból – ami 520 kCal. Ez átszámolva (1 g zsír 9,3 kCal) kb. 56 g zsír. Hát ez elég kevés egy 3 órás szenvedésért…
TÁV | IDŐ | ATP + Kreatin | Glikolízis (anaerob) | Glikolízis (aerob) | Zsírsavak |
1500 m | 3 perc 40 sec | - | 20 % | 80 % | - |
5000 m | 13 perc | - | 12,5 % | 87,5 % | - |
10000 m | 27 perc | - | 3 % | 97 % | - |
Maraton | 2 óra 10 perc | - | - | 80 % | 20 % |
Összefoglalva: az
aerob edzés nem a leghatásosabb módja a zsír elégetésének. Ha valaki szeret
futni, úszni, biciklizni, nyugodtan csinálja. Viszont ha limitált mennyiségű
idő áll rendelkezésedre, akkor érdemes a „befektetett
munka:eredmény” arányt figyelembe venni.